Ajutând copiii să dezvolte încredere

Ajutând copiii să dezvolte încredere
Cum pot învăța copiii că nu trebuie să treacă prin viață singuri.
  • Părinții ar trebui să fie modele pentru dezvoltarea relațiilor de încredere.
  • Ori de câte ori este posibil, copiilor ar trebui să li se ofere oportunități repetate de a manifesta un comportament responsabil.
  • Copiii se simt împuterniciți atunci când părinții lor au o prezență puternică, pozitivă și activă în viața lor.

Este dificil să treci prin viață simțindu-te singur,mai ales copiii au nevoie să simtă că au sprijinul familiei și al prietenilor pe măsură cresc. Fără încredere, copiii pot fi înconjurați de prieteni și familie și totuși sa se simta singuri și pierduți. Îți poți ajuta copilul să-si dezvolte încrederea atât în ​​tine, cât și în el însuși . În calitate de părinte,trebuie sa fiți un model pentru dezvoltarea unei relații de încredere, făcând tot posibilul să vă țineți de cuvânt.

Ori de câte ori este posibil, oferiți copilului oportunități repetate de a arăta un comportament responsabil. Când copilul face ceva greșit, cautati motivele acțiunilor sale și ajutati-l cu privire la modul în care se poate descurca mai bine. Aceasta este o recunoaștere tacită a faptului că copilul este o persoană separată, importantă, cu propriile sentimente, opinii și nevoi.

Când aveti oportunitatea, amintiți-le copiilor că posedă înțelepciune interioară și că pot avea încredere în propriile abilități de a se calma, de a face alegeri bune și de a atinge obiectivele care sunt importante pentru ei.

Când copiii se gasesc in dificultate, au nevoie de sprijin suplimentar, pentru a avea încredere că familia lor îi va sprijini și îi va îndruma. Când un copil este în criză, acest lucru nu este întotdeauna un lucru ușor de transmis sau de făcut. Uneori trebuie să fii creativ sau să acorzi ceva timp suplimentar pentru ca totul să funcționeze. 

Luați în considerare să faceți ceva în afara limitelor rutinei dvs. obișnuite cu copilul dvs., cum ar fi campingul sau luarea unui curs împreună sau participarea la un eveniment comunitar.

Dacă copilul este în criză,fii sprijinul lui. Eforturile tale pot avea mai multe fațete, cuprinzând sprijinirea copilului în recunoașterea unei probleme, în învățarea să o privească separat de cine sunt, în elaborarea unui plan pentru a face viața mai bună și în crearea și urmărirea schimbărilor și noi rutine care fac acest lucru posibil.

Copilul tău se va simți împuternicit să știe că prezența ta puternică și activă este o forță constantă și pozitivă – și că nu trebuie să o facă singur.

Parentingul.ro folosește numai surse de calitate, inclusiv studii evaluate de cercetatori si experti in acest domeniu. Va indrumam sa cautati suport de la specialisti in cazul in care credeti ca aveti nevoie.