Impactul pozitiv al sportului asupra sănătății mintale a copiilor

Impactul pozitiv al sportului asupra sănătății mintale a copiilor

În sport, copiii învață să depășească eșecurile, să accepte adversitatea și să învețe modalități de a le gestiona și de a le face față în mod adecvat.

  • De ce sportul este important pentru sanatatea psihica
  • Sportul pentru copii: de ce este important?
  • Beneficiile și riscurile sportului de performanță la copii
  • Impactul sportului asupra sănătății mintale a adolescenților
  • Sportul si sanatatea mintala – beneficii si recomandari
  • Sportul și sănătatea mintală a copiilor 
  • Beneficiile sportului asupra sănătății psihice a copilului
  • Rolul sportului in dezvoltarea emotionala la copii

Sănătatea mintală este „o stare de bunăstare cognitivă, comportamentală și emoțională, adică modul în care gândești, te comporți și simți”. Sănătatea mintală a unei persoane este strâns legată de sănătatea fizică și de mediul înconjurător.

Aceasta explică de ce sportul joacă un rol indispensabil, rol în îmbunătățirea sănătății mintale. Ajută la depășirea stresului, depresiei și anxietății, îmbunătățind în același timp calitatea somnului și stilul de viață.

citeste si despre: Cum își pot ajuta părinții fiica adolescentă să facă față problemelor vieții

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca copiii și tinerii cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani să participe în cel puțin 60 de minute de exerciții fizice moderate până la viguroase în fiecare zi.

Cercetările sugerează că prevalența tulburărilor de sănătate mintală poate fi mai mică în populația sportivă în comparație cu populația generală a tinerilor. După cum spune proverbul, „toată munca și nici o joacă îl fac pe Jack un băiat plictisitor”. , este destul de adevărat!

Câteva beneficii ale sportului asupra sănătății mintale sunt mai jos:

1. Încredere și energie

Un exercițiu zilnic sau o activitate sportivă ajută la construirea încrederii și îi menține pe copii activi și energizați prin stimularea sentimentului de valoare de sine și îi ajută să facă față provocărilor zilnice, minimizând orice stres sau anxietate. Eliberează endorfine pentru a vă simți bine, substanțe chimice naturale ale creierului care vă sporesc sentimentul de bunăstare.

citeste si despre: De ce adolescenții se încăpățânează defensivi

2. Concentrare ridicată și focalizare

S-a observat că cei care participă în mod regulat la sport și activități fizice se concentrează mai bine pe învățare, pe prezența minții, se bucură mai mult de provocări și sunt mai creativi cu soluții. Acest lucru se datorează faptului că ajută la fluxul de sânge către creier.

3. Creșteți starea de spirit 

Sportul ajută la îmbunătățirea instantanee a stării de spirit, deoarece creierul eliberează substanțe neurochimice precum serotonina, dopamina, oxitocina, endorfinele și norepinefrina, care ridică starea de spirit și previn stresul sau anxietatea. Un studiu a arătat că alergarea regulată sau mersul pe jos timp de 15 minute poate preveni riscul de depresie, ameliorând în același timp simptomele acesteia. 

citeste si despre: Social Media la jocuri: diferite dependențe ale adolescenților și cum să le abordăm

articolul continua pe pagina urmatoare