Cum să vă țineți copilul departe de mobil

Cum să vă țineți copilul departe de mobil

Utilizarea telefonului mobil a fost legată de deficiențe de vedere la adolescenți. Acesta este denumit sindromul vederii.

  • Cum țin copilul departe de telefon în această vacanță?
  • Metoda sigură care va ține copiii departe de telefoane
  • La ce vârstă ar trebui să-i cumperi copilului un telefon mobil

Dependența de mobil în rândul copiilor este o problemă în creștere în lumea de astăzi. Odată cu disponibilitatea pe scară largă a smartphone-urilor, tabletelor și altor dispozitive, copiii sunt din ce în ce mai expuși la lumea atrăgătoare a rețelelor sociale, a jocurilor și a aplicațiilor. 

citeste su despre: Sfaturi parentale pentru a crește un adolescent

Acest lucru a dus la o creștere a timpului pe care îl petrec pe dispozitivele lor, neglijând adesea alte activități importante, cum ar fi temele școlare, exercițiile fizice și socializarea. 

Dependența de smartphone-uri poate avea o serie de consecințe dăunătoare pentru tineri. Are potențialul de a le modifica tiparele de somn, ducând la oboseală și probleme de concentrare în timpul zilei. Îi poate expune la conținut neadecvat, inclusiv imagini și videoclipuri explicite. 

De asemenea, poate duce la izolarea socială, deoarece copiii își acordă prioritate dispozitivelor față de petrecerea timpului cu ceilalți. În plus, poate duce la creșterea anxietății și a depresiei, precum și la dificultăți academice.

Potrivit studiilor, adolescenții petrec între nouă și zece ore în fiecare zi în fața ecranelor, în timp ce copiii cu vârsta între opt și 12 ani petrec șase până la șapte ore făcând același lucru. Iată câteva dintre consecințele negative ale copiilor care se confruntă cu utilizarea excesivă a smartphone-urilor:

citeste su despre: Părintele neimplicat: cum afectează copilul?

Reduce Activitatea Fizica

OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a recomandat în 2019 ca copiii cu vârste între doi și cinci ani să limiteze utilizarea ecranului la o oră pe zi, ceea ce este de preferat. Acest lucru nu se datorează faptului că ecranele sunt periculoase pentru tineri. Dar, obsesia unui copil pentru ecran îi privează de timp pentru a rămâne activ fizic și a dormi.

Probleme de vedere

Utilizarea telefonului mobil a fost legată de deficiențe de vedere la adolescenți. Acesta este denumit sindromul vederii. Roșeața, senzația de arsură, stresul, vederea afectată și uscarea ochilor sunt printre diferitele simptome care apar.

Sfaturi pentru părinți

Setați o limită

Creați o limită strictă când copilul dvs. are voie să folosească un dispozitiv mobil. Setați ore și durată specifice pentru utilizarea telefonului lor și aplicați în mod constant aceste reguli.

Explicați de ce este important să le limitați utilizarea telefonului

Explicați-i copilului dumneavoastră potențialele pericole ale utilizării prelungite și excesive a dispozitivelor mobile, cum ar fi dependența, performanța școlară slabă și lipsa activității fizice.

citeste su despre: Nu judeca niciodată un părinte după copilul lor sălbatic

Găsiți o activitate alternativă

Oferă copilului tău o activitate alternativă pentru a înlocui timpul pe care l-ar fi petrecut pe telefon. Dacă le place să facă sport, sugerează-le să se apuce de un hobby precum înotul sau tenisul. Dacă le plac jocurile video, sugerează un joc de societate.

Încurajați activitățile în aer liber

Implicați-vă copilul în activități fizice și în aer liber pentru a-l ține departe de telefoane. Plimbările, jocul în parc și mersul cu bicicleta sunt modalități excelente de a distrage atenția copilului de la telefon.

Nu smulgeți telefoanele cu forță

Când trebuie să oprească un joc în mijlocul unui nivel, copiii devin foarte frustrați. Înainte de a fi nevoiți să renunțe, ar trebui să-i avertizați. Astfel au timp suficient pentru a termina jocul, iar după câteva minute, sunt pregătiți mental să nu mai folosească telefonul. Acest lucru îi poate ajuta, de asemenea, să stabilească limite și să prioritizeze lucrurile.

citeste su despre: Un lucru pe care îl poate face aproape oricine pentru a fi un partener părinte sau prieten mai bun

Dependența de smartphone-uri poate avea o serie de consecințe dăunătoare pentru tineri. Are potențialul de a le modifica tiparele de somn, ducând la oboseală și probleme de concentrare în timpul zilei.

Este important ca părinții să fie conștienți de potențialele riscuri asociate cu dependența de dispozitive mobile și să ia măsuri pentru a limita utilizarea dispozitivelor de către copii. Stabilirea limitelor este cheia. 

Limitați orele pe care le pot petrece pe telefoanele lor și asigurați-vă că își folosesc dispozitivele în mod constructiv. Părinții ar trebui să ofere copiilor lor activități alternative, cum ar fi activități în aer liber și exerciții fizice. 

În cele din urmă, ar trebui să încerce să fie modele prin limitarea utilizării propriilor dispozitive și angajându-se în activități care implică petrecerea timpului de calitate împreună.

citeste su despre: Deveniți un părinte mult mai bun punându-vă această întrebare